LACCW 2022 AFFILIATED EVENT: YOUTH EVENT



Background

Action for Climate Empowerment (ACE) is a term adopted by the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) to denote work under Article 6 of the Convention and Article 12 of the Paris Agreement. The overarching goal of ACE is to empower all members of society to engage in climate action, through education and public awareness, training, public participation and access to information, and international cooperation on these issues.

The <u>Glasgow work programme on ACE</u> adopted at COP 26 acknowledges the growing interest and engagement of youth in climate action and the critical role of youth as agents of change. Parties called for further enhancement of youth participation in climate change processes and in unleashing the potential of ACE.

Objectives

The youth event aims to promote a meaningful and purposeful dialogue between the youth and key policy makers in the region based on topics which are relevant to youth and the civil society.

Lead Organizations

The workshop will be jointly led by the following partners:

- Ministry of Environment and Natural Resources of the Dominican Republic
- YOUNGO (official children and youth constituency of UNFCCC)
- Youth organizations in the region
- Regional Collaboration Centres (RCC) Panama and St. George's
- UN Climate Change secretariat (ACE Team)
- Commonwealth Youth Climate Change Network (CYCN)

Format

Sessions are to be designed but will likely be delivered as a combination of roundtable discussions, fire-side chats and interactive sessions between young leaders, policymakers and high-level representatives from UN and other relevant organizations.

Specify Requirements

Classroom style for around 70–80 people will be required for the event. Interpretation and AV equipment are needed. Availability of livestreaming will enable broad participation of a wide range of stakeholders interested in following the discussions.

High-level Policy Dialogue

10 mins	Opening Remarks
35 mins	Round-table dialogues with policy-makers
15 mins	Follow up remarks and commitments from policy-makers
20 mins	Closing Remarks from youth

Youth Full Day Event (7 hours / 300 mins)

20 mins	Introductions
45 mins	Section 1: Panel and Discussions (eng)
10 mins	Break
40 mins	Section 2: Regional Breakouts + Networking (esp/native lan)
80 mins	Section 3: Workshops (esp)
30 mins	Break
20 mins	Panel: AGYLE + Youth4Capacity + NDC Partnership (tbc connecting virtually)
30 mins	ACE conversations tables
10 mins	Closing

In-person YOUNGO volunteers:

Volunteer	Youth Day event tasks	High Level Policy Dialogue tasks
Eddy Frank Vasquez (DO)		 open/close (master of ceremony)/ mod

Felipe Teixeira (BR)	 open/close (master of ceremony) <u>eng</u> Section 2: note taker 	 Note taker
Lance Scott (лм)	 Workshop Section 2: note taker (car) 	 Note taker
Leneka Rhoden (JM)	 workshop 	Note taker
Jhoanna Cifuentes (co)	 open/close (master of ceremony) <u>esp</u> 	Note taker
Wendy Toro (co)	Section 1 moderator	 Open/close (master of ceremony) / mod
Nelson Jiménez (co)	 Section 2: SA facilitator 	• Note taker
Kenzy Jean Pierre (нт)	• Section 2: Caribbean facilitator	 Note taker
Julian Martinez (co)	moderator Section 1	Note taker
Julieta (<i>tentative)</i> (arg)	• Tentative: Section 2: SA facilitator	 tentative/ mod
Caleb Padilla (sv)	 Section 2: CA facilitator 	Note taker
David Thomas	 Section 2: note taker (CA) 	 tentative/ mod
Sara Cognuck (PA)	 Section 2: note taker Central American table with Caleb or David 	

Tentative Agenda

TIME	FORMAT/THEME	SPEAKERS
Opening		

9:00 9:05	5 min	Opening and Introduction of the event	Felipe and Jhoanna
9:05 9:10 Sec	5 min tion I: Panel discu	Welcome and Introduction about YOUNGO a) What is YOUNGO? b) About YOUNGO's Global Youth ssion on "The obstacles and role of youth in climat	Felipe and Jhoanna
9:10 9:15	5 min	Introduction to the topic, moderators and speakers	Julian and Wendy
9:15 10:00	45 min	 (open discussing obstacles) What would you say are the biggest challenges youth face when coming into climate conversations Best practices from Latinamerican youth and the challenges they face in terms of carrying forward their on ground project implementation How are governments integrating youth in the climate conversation? (close talking on expectations) Expectations of Latinamerican Youth for COP27 and how they envision Capacity Building could help in greater Youth Engagement 	Speakers: 1. Adriana Vázquez (supporting ACE strategies) 2. Sara Cognuck (UNICEF) 3. Eddy Vásquez 4. Raquel 5. Wendy Toro, Climalab 6. Adelin or Kenzy

10:00 10:30	30 min	Breakout Networking session "Reflections on the 'The obstacles and role of youth in climate conversations'": What are the similar obstacles faced by youth through the region? What are some of the best-practices that you can share on how to overcome those obstacles? What are your expectations on COP27 for latin american youth?		
10:30 10:35	5 min	Breakout summaries (2 mins each)		
10:35 11:00	BREAK			
Section II: Pan	el discussion on "	How youth leadership and entrepreneurship can le varied sectors of climate change"	ad to meaningful impact on	
11:00 11:05	5 min	Introduction to the topic, moderators and speakers		
11:05 11:50	45 min	(open discussing obstacles) What would you say are the biggest challenges youth face in terms of entrepreneurship and leadership?	Speakers: 1. Caleb Padilla 2. Adelin or Kenzy	
		Best practices on overcoming those challenges Sharing some of the impact that you have had	 Daniel Salinas Hugo chaves Leneka Rhoden Nelson Jiménez, Climalab 	
		(close talking on expectations) Expectations of Latinamerican young innovators and entrepreneurs on how further collaboration		

		with policymakers could enhance the impact that has been done.	
11:50 12:00	10 min	Q&A	
12:00	20 min	Breakout Networking session "Reflections on the 'How youth leadership and entrepreneurship can lead to meaningful impact on varied sectors of climate change'": What are some of the best-practices that you can share on how to overcome the challenges appointed by the speakers? How can we enhance youth inter-sectional collaboration? How the support from different stakeholders could enhance youth's impact?	
12:20 12:30	10 min	Breakout summaries (2 mins each)	
12:30 12:50	20 min	BREAK	

12:50	20 min	 Capacity-building segment: Opportunities for Capacity-building at the regional level 1. Hannah Girardeau from the NDC Partnership (connecting virtually) who will speak about the Youth Engagement Forum 2. Riddhi Dutta from the UN Climate Change secretariat who will speak about the Youth4Capacity initiative 3. Klara Berggren from the Regional Collaboration Center Panama who will speak about the Academy for Global Youth Leadership Empowerment (AGYLE) 4. Ama Kissiwah Boateng from the Regional Collaboration Center St Georges who will about speak about AGYLE 	Felipe
13:10 13:20	10 mins	Closing	Felipe and Jhoanna

High-Level Event: 1:20 mins

	TIME	FORMAT/THEME	SPEAKERS
		Opening	
14:00 14:10	10 min	Opening and Introduction of the event	<i>Moderator:</i> 4 min: YOUNGO Intro (Eddy and Wendy) + introducing speakers

			5 min: Opening Remarks from Dominican Ministry
		Dialogues	
14:10 14:30	30 min (more time if possible)	 High-level Roundtable Discussions Roundtables arranged by theme, one high-level representative relevant to each theme will be on each table Each roundtable will have a moderator and notetaker Roundtable themes: a. biodiversity and conservation, deforestation, food and agriculture, use of land and management, native communities, oceans b. Youth green jobs, innovation and technology (including funding for youth projects) (thematic track 3) c. climate disaster: reparations, and management, restoration (thematic track 2) d. human rights and climate justice, food + water security e. climate education: integrating climate education systems, climate conscious society f. collaboration between youth, the private sector, and policy makers to build a climate resilient future for LAC countries(thematic track 2) g. how can further collaborations between youth and policy makers help build a path towards 1.5C 	Youth leaders, policymakers, and representatives of international and UN organisations
14:30 14:35	5 min	 Roundtable Summaries Notetaker from each roundtable will give a brief summary of the discussion on each table 	
14:35 14:45	10 min	 Policy-maker Commitments How can the topics discussed above be turned into NDCs? 	

		 High-level representatives will be invited to give closing remarks + list any follow up actions or commitments they are willing to make based on the discussions 	
14:45 15:00	15 min	Representatives from organising partners provide each a 2-minutes closing remark Photo opportunity	Representatives from the organising partners Representatives: • Rep, Ministry of Environment and Natural Resources of the Dominican Republic • Rep, Youth organisations in the region: Leneka Rhoden • Rep, Regional Collaboration Centres (RCC) Panama and St. George's • Rep, UN Climate Change secretariat (ACE Team)
15:05 15:10	5 min	Closing of the Dialogue	Eddy and Wendy