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There is a strong basis and need for cooperative 
approach-level authorizations of the use of ITMOs.
QUESTION: Is “authorization” used in decision 2/CMA.3 consistently to refer 
to the same process/element (cooperative approach, use of ITMOs, entities) 
or differently to refer to different processes / elements?
• Decisions from CMA.3 and CMA.4 references to authorization are guided 

by—and consistent with—the authorization referred to in Article 6.3: [of] 
the use of ITMOs.

• References to authorization and the use of / ITMOs feature over 90 times 
across those decisions, including the chapeau to paragraph 18 of 
2/CMA.3 

• Tying “the authorization”, in paragraph 18(g), to the authorization of the use of 
ITMOs from a cooperative approach. 



There is a strong basis and need for cooperative 
approach-level authorizations of the use of ITMOs.
• Textual arguments aside, the United States considers that the authorization 

referred to in Article 6.3 and throughout 6.2 guidance must:
• Be set out at the cooperative approach level

• Include sufficient information about the cooperative approach and the scope of the 
authorization to enable participants (in the cooperative approach and the relevant 
underlying regulatory framework or certification mechanism) to identify which 
mitigation outcomes are / not covered by the authorization.

• The SBSTA60 draft contents pertaining to authorization contents contain 
most (if not all) of the key details that would meet these objectives.

• Article 6.3, existing guidance, and 6.2 infrastructure do not support 
authorizations being effected through the issuance of mitigation outcomes 
(as tradable units / assets).  



There is a strong basis and need for cooperative 
approach-level authorizations of the use of ITMOs.
QUESTION: Is it sufficient that “all authorizations” (cooperative approach, 
use of ITMOs, entities) are provided in a single document/process or at 
different times and if so how would be appropriate to sequence the 
authorization of different elements?
• We recognize that some Parties may wish to expand the scope of a 

cooperative approach-level authorization of the use of ITMOs over time, 
to include, e.g., 
• Additional authorized Parties or entities, as applicable

• Specific activities that the Party determines to meet conditions for authorization 
that are set out in a cooperative approach-level authorization

• We believe that these additions can be incorporated as living 
attachments to the authorization, or through cross reference; in that 
case, any updates (and an updated copy of the authorization) would be 
summarized  and included with the next Regular Information report.
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