Provisional programme

(v. 21 September 2021)

SCF Forum on Financing Nature-based Solutions: PART I

15 October 2021 (Day 1)

Time ¹	Sessions
12:00–12:10 (10 mins)	 Welcome by the Standing Committee on Finance The SCF co-chairs and Forum co-facilitators will welcome participants and provide an overview of the Forum.
12:10–12:35 (25 mins)	 High-level segment High level officials from developed and developing countries and the Executive Secretary of the UNFCCC secretariat will make opening remarks.
12:35–13:25 (50 mins)	 3. Scene-setting presentations and discussions Keynote presentations on emerging trends and issues on nature-based solutions (NBS) (30 mins) Concept and science of NBS and linkages with climate change Overview of financial flows relating to NBS Country experiences in implementing NBS Q&A with speakers and participants (20 mins)
13:25–14:15 (50 mins)	 Brainstorming session on financing nature-based climate actions Participants will be invited to engage in group discussions on the importance of NBS with regards to climate actions and the limitations; needs and priorities of developing countries relating to nature-based climate actions and; challenges and opportunities in financing nature-based climate actions. Group (1): NBS for climate mitigation Group (2): NBS for climate adaptation and resilience Group (3): NBS for cross-cutting activities
14:15–14:45 (30 mins)	Report back from breakout group moderators & plenary discussions
14:45–15:00 (15 mins)	Break
15:00–15:50 (50 mins)	 5. Panel discussion on catalyzing nature-based climate actions in developing countries This session will provide an overview of enablers required to plan for and implement nature-based climate actions in developing countries. It will highlight country experiences in applying NBS into national climate change strategies and development plans and in enhancing the engagement of stakeholders at all levels of government. It will also highlight how robust monitoring of outcomes can improve credibility of NBS.
15:50–16:00 (10 mins)	Wrap-up of day 1

¹ Central European Summer Time.

16 October 2021 (Day 2)

Time	Sessions
08:00–08:10 (10 mins)	1. Opening of day 2 and recap of day 1
08:10–09:00 (50 mins)	2. Panel discussion on mobilizing public and private finance for NBS This session will highlight sources of international and domestic public finance for NBS, as well as innovative financial instruments that can be utilized. It will focus on enabling environments needed to scale-up private sector investments and encourage the private sector to be more actively engaged in NBS.
09:00–10:00 (60 mins)	 3. Breakout discussions Building upon the panel discussions, participants will be invited to engage in group discussions on opportunities and challenges, as well as lessons learnt and best practices in mobilizing finance for NBS. Group (1): Sources and channels of public finance for NBS Group (2): Ways to further catalyze private sector investment and engagement in NBS Group (3): Innovative financial mechanisms and instruments for NBS
10:00–10:30 (30 mins)	Report back from the breakout group moderators & plenary discussions
10:30–10:45 (15 mins)	Break
10:45–11:45 (60 mins)	 4. Panel discussion on accessing climate finance for nature-based climate actions This session will highlight developing countries' experience in preparing nature-based climate change projects and accessing international climate finance. It will bring in perspectives from project developers in developing countries, as well as national and international financial institutions on how to match the needs of developing countries on nature-based climate actions with the financial and technical support.
11:45–12:00 (15 mins)	5. Closing of the Forum Part I The co-facilitators will share their reflections on the key outcomes of the Forum Part I and how the Part II in 2022 could build upon the findings of the Part I.