## **Provisional programme**

(v. 7 October 2021)

## SCF Forum on Financing Nature-based Solutions: PART I

## 15 October 2021 (Day 1)

Time <sup>1</sup>	Sessions
12:00–12:10 (10 mins)	<ol> <li>Welcome by the Standing Committee on Finance</li> <li>The SCF co-chairs and Forum co-facilitators will welcome participants and provide an overview of the Forum.</li> </ol>
12:10–12:35 (25 mins)	<ul> <li>2. High-level segment</li> <li>High level officials from developed and developing countries and the Executive Secretary of the UNFCCC secretariat will make opening remarks.</li> <li>Moderator: Ambassador Mohamed Nasr</li> <li>H.E. Mahmoud Mohieldin, Special Envoy on Financing 2030 Agenda for</li> </ul>
	<ul> <li>Sustainable Development</li> <li>H.E. Sussan Ley, Minister for the Environment, Australia</li> <li>H.E. Patricia Espinosa, Executive Secretary of the UNFCCC (Video message)</li> </ul>
12:35–13:25 (50 mins)	<ol> <li>Scene-setting presentations and discussions</li> <li>Keynote presentations on emerging trends and issues on nature-based solutions (NBS) (30 mins)</li> <li>Moderator: Fiona Gilbert</li> </ol>
	<ul> <li>Concept of NBS, its science and linkages with climate change Stewart Maginnis, Global Director of IUCN's Nature-Based Solutions Group (In- person)</li> <li>Overview of financial flows relating to NBS Ivo Mulder, Head of Climate Finance division, UNEP (In-person)</li> <li>Country experience in implementing Nature-based solutions Patrick Payet, Principal Secretary of Finance, Ministry of Finance, Trade and Economic Planning, Seychelles</li> <li>Q&amp;A with speakers and participants (20 mins)</li> </ul>

<sup>&</sup>lt;sup>1</sup> Central European Summer Time.

Time <sup>1</sup>	Sessions
13:25–14:15 (50 mins)	4. Brainstorming session on financing nature-based climate actions
	Participants will be invited to engage in group discussions on the importance of NBS with regards to climate actions and the limitations; needs and priorities of developing countries relating to nature-based climate actions and; challenges and opportunities in financing nature-based climate actions.
	Moderator: SCF member
	Group (1): NBS for climate mitigation
	Discussion leader: (tbc)
	Group (2): NBS for climate adaptation and resilience
	Discussion leader: <b>Jyoti Mathur-Filipp</b> , Director of Implementation and Support Division, Secretariat of the Convention on Biological Diversity (In-person)
	Group (3): NBS for cross-cutting activities
	Discussion leader: Vositha Wijenayake, Executive Director, SLYCAN Trust
14:15–14:45	
(30 mins)	Report back from breakout group discussion leaders & plenary discussions
14:45–15:00	Break
(15 mins)	
15:00–15:50 (50 mins)	5. Panel discussion on catalyzing nature-based climate actions in developing countries
	This session will provide an overview of enablers required to plan for and implement nature-based climate actions in developing countries. It will highlight country experiences in applying NBS into national climate change strategies and development plans and in enhancing the engagement of stakeholders at all levels of government. It will also highlight how robust monitoring of outcomes can improve credibility of NBS.
	Moderator: SCF member
	<ul> <li>Andres Santos, Secretary of the Brazilian Panel on Climate Change (In-person)</li> <li>Catherine Monagle, Senior Programme Manager, International Savanna Fire Management Initiative</li> <li>Doreen Stabinsky, Professor of Global Environmental Politics. College of the Atlantic, USA.</li> </ul>
	Gustavo Fonseca, Director of Programs. The Global Environment Facility
	Bernd-Marcus Liss, Head of Section Climate Change and Climate Policy, GIZ
15:50–16:00	Wrap-up of day 1
(10 mins)	

## 16 October 2021 (Day 2)

Time	Sessions
08:00-08:10	1 Opening of day 2 and secon of day 1
(10 mins)	1. Opening of day 2 and recap of day 1
08:10–09:00 (50 mins)	<ul> <li>2. Panel discussion on mobilizing public and private finance for NBS         This session will highlight sources of international and domestic public finance for NBS, as         well as innovative financial instruments that can be utilized. It will focus on enabling         environments needed to scale-up private sector investments and encourage the private         sector to be more actively engaged in NBS.         Moderator: SCF member         <ul> <li>Syed Mujtaba Hussain, Senior Joint Secretary, Ministry of Climate Change,             Pakistan</li> <li>Suzanne Rihal, CDC Biodiversité, Nature 2050 program</li> </ul> </li> </ul>
	<ul> <li>Representative from a multilateral development bank (tbc)</li> <li>Representative from a nature capital institution (tbc)</li> </ul>
09:00–10:00 (60 mins)	<ul> <li><b>3.</b> Breakout discussions</li> <li>Building upon the panel discussions, participants will be invited to engage in group discussions on opportunities and challenges, as well as lessons learnt and best practices in mobilizing finance for NBS.</li> <li>Moderator: SCF member</li> <li>Group (1): Sources and channels of public finance for NBS         <ul> <li>Discussion leader: Mariama Williams, Lead Author, IPCC 6<sup>th</sup> Assessment Report, Working Group 3.</li> <li>Group (2): Ways to further catalyze private sector investment and engagement in NBS             Discussion leader: (tbc)</li> <li>Group (3): Innovative financial mechanisms and instruments for NBS             Discussion leader: (tbc)</li> </ul> </li> </ul>
10:00–10:30 (30 mins)	Report back from the breakout group moderators & plenary discussions
10:30–10:45 (15 mins)	Break

Time	Sessions
10:45–11:45 (60 mins)	<ul> <li>4. Panel discussion on accessing climate finance for nature-based climate actions         This session will highlight developing countries' experience in preparing nature-based         climate change projects and accessing international climate finance. It will bring in         perspectives from project developers in developing countries, as well as national and         international financial institutions on how to match the needs of developing countries on         nature-based climate actions with the financial and technical support.     </li> <li>Moderator: SCF member         <ul> <li>A country representative (tbc)</li> <li>A representative from international financial institution (tbc)</li> <li>Tobias Skovbjerg Gräs, Policy Advisor, World Farmers' Organization</li> </ul> </li> </ul>
11:45–12:00 (15 mins)	<ul> <li>5. Closing of the Forum Part I</li> <li>A high-level speaker from the COP Presidency (tbc)</li> <li>The co-facilitators will share their reflections on the key outcomes of the Forum Part I and how the Part II in 2022 could build upon the findings of the Part I.</li> </ul>