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1. On 5 October 2016, the Secretary-General of the United Nations announced that on this day the 

conditions for the entry into force of the Paris Agreement were met and that it shall enter into force on  

4 November 2016. As a consequence, the first session of the Conference of the Parties serving as the meeting of 

the Parties to the Agreement (CMA 1) will be convened during the Marrakech Climate Change Conference, to be 

held in Marrakech, Morocco, from 7 to 18 November 2016. 

 

2. The aim of these questions and answers is to provide information on legal and procedural issues 

concerning CMA 1 and to assist Parties in their preparations for the session without prejudging their views on 

these issues. These may be updated, as necessary, in response to further questions received by the secretariat.  

_____________________________________________________________________ 

 

Question 1: When will CMA 1 take place?  

 

Answer: CMA 1 will be convened in conjunction with the twenty-second session of the Conference of the 

Parties (COP 22) and the twelfth session of the Conference of the Parties serving as the meeting 

of the Parties to the Kyoto Protocol (CMP 12). The Executive Secretary is consulting the 

President of COP 21/CMP 11, as well as the Bureau and the President Designate of  

COP 22/CMP 12/CMA 1, on the arrangements for CMA 1, including on the precise dates. The 

secretariat will provide further information to Parties in advance of the Marrakech Conference 

through formal notification and on the UNFCCC website.  

 

Question 2:  What is the agenda for CMA 1? 

 

Answer:  The Executive Secretary, in collaboration with the President of COP 21/CMP 11 and the 

President Designate of COP 22/CMP 12/CMA 1, is currently consulting the Bureau on the 

provisional agenda. Following the consultations, the Executive Secretary will finalize the 

provisional agenda in agreement with the President of COP 21/CMP 11, and make it available to 

Parties in advance of the Marrakech Conference through a formal notification and on the 

UNFCCC website as soon as possible. 

 

Question 3: Is a separate nomination of delegates for CMA 1 required? 

 

 Answer: No separate nomination for delegates is required.  
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Question 4: By when should a Party to the Convention deposit its instrument of ratification, acceptance 

or approval of the Paris Agreement to be able to participate at CMA 1 as a Party to the 

Agreement?  

 

Answer: To participate in the proceedings of the CMA as a Party to the Agreement, a Party to the 

Convention should deposit with the Depositary its instrument of ratification, acceptance, 

approval or accession at least 30 days in advance of the relevant CMA meeting. This will ensure 

that the Paris Agreement enters into force for the Party concerned prior to that meeting (see 

Article 21, paragraph 3, of the Paris Agreement).  

 

 By way of example, to participate in a CMA 1 meeting on Tuesday, 15 November 2016, the 

Party to the Convention should deposit its instrument at the latest on Friday, 14 October 2016, 

with entry into force on Sunday, 13 November 2016. 

 

Also as a further example, to participate in decision-making on the presumed last day of CMA 1 

in Marrakech, on Friday, 18 November 2016, an instrument of ratification would need to be 

deposited at the latest on Wednesday, 19 October 2016. 

 

Parties to the Convention that deposit their instrument of ratification, acceptance, approval or 

accession after the relevant deadline may participate and make interventions as observers (see 

Article 16, paragraph 2, of the Paris Agreement).  

  

Question 5: Do Parties to the Paris Agreement have to submit credentials for CMA 1?   

 

Answer: Yes. In addition to the instrument of credentials of representatives of Parties to the Convention 

and the Kyoto Protocol to be submitted for COP 22/CMP 12, Parties to the Paris Agreement are 

also required to submit a second instrument of credentials of representatives to CMA 1. The 

credentials should be submitted to the secretariat no later than 24 hours after the opening of the 

CMA 1, in accordance with rule 19 of the draft rules of procedure of the COP applied mutatis 

mutandis to the CMA. Only Parties to the Agreement with valid credentials will be able to 

participate in the adoption of decisions at CMA 1.  

 

Question 6: Will Heads of State and Government participate in CMA 1? 

 

 Answer: His Majesty Mohammed VI, King of Morocco, has invited Heads of State and Government to 

attend the Marrakech Conference on Tuesday, 15 November 2016, the first day of the high-level 

segment of the Conference. This will be an occasion to celebrate the entry into force of the Paris 

Agreement and the convening of CMA 1. Information on registration to deliver a national 

statement is available here. 

 

Question 7: Who will be the President of CMA 1? 

 

 Answer: The Paris Agreement specifies that the President of the COP will serve as the President of CMA, 

provided he/she is from a Party to the Agreement. The President of CMA 1 will be  

H.E. Mr. Salaheddine Mezouar who has been designated by Morocco and the African Group to 

serve as the President of COP 22 and CMP 12. 

 

- - - - - 

 

http://unfccc.int/documentation/documents/advanced_search/items/6911.php?priref=600000119
http://newsroom.unfccc.int/cop22marrakechinformationhub/cop-22cmp-12cma-1-information-hub-high-level-segment/
http://unfccc.int/files/bodies/application/pdf/nominations_received.pdf

